Hospůdka U Lachtana

Historie našeho vaření nenavazuje na žádnou právovárečnou tradici. Když se tak zamýšlíme, co vlastně bylo prvotním impulzem k uvaření vlastního piva, byla to nejspíše návštěva minipivovaru a restaurace „Modrá hvězda“ v Dobřanech.

Následně v létě roku 2012 jsme absolvovali 2-denní kurz vaření piva v Pacovském minipivovaru u pana Němce. Hned na podzim téhož roku jsme na chalupě v Kratušíně uvařili svou první várku – nejprve na obyčejných kamnech, později plynových hořácích v 50-ti litrových nerezových hrncích. Bohužel tamní podmínky nám umožňovaly uvařit na jednu várku jen 100 litrů piva, samotný proces pak zabral až 12 hodin.

Během našich pravidelných cyklistických výletů jsme za poslední 4 roky navštěvovali minipivovary napříč celou Českou republikou, jejich počet se dá dnes počítat na stovky. Zajímali jsme se o provoz minipivovarů, jejich ekonomiku a dílčí receptury. Až vzniknul sen otevřít si vlastní hospodu, kde budeme moci čepovat své pivo. K jeho realizaci nám pomohly dva důležité aspekty, jednak to byla dohoda s panem Koškou (majitel minipivovaru Krajinská 27), který nám umožnil vařit pivo na profesionální pivovarnické technologii v jeho minipivovaru, druhak to bylo uvolnění prostor pro hospůdku, přímo na prachatickém Velkém náměstí. Naše další cesty nám ale pomáháte utvářet právě Vy.

Všechna piva jsou vařena z klasických surovin – ječné slady, chmel, voda, pivní kvasinky. Piva, která vaříme a můžete u nás ochutnat, jsou nepasterovaná a nefiltrovaná. V praxi to znamená, že je nutné pivo udržet v teplotě do 4ºC. K tomuto účelu jsme nechali vyrobit chladící box, kde je pivo naráženo a odkud je vedeno do pípy.